Hier komt de buikgriep weer ! 

De buikgriep of de gastro-enteritis evolueert onder de vorm van een winterse epidemie, van november tot maart, met een piek in de koude periode.
Boosdoener is het heel besmettelijke rotavirus, die liefst de jonge kinderen als doelwit neemt. Daarom het belang van voorzorgsmaatregelen 

Symptomen  

 De infectie manifesteert zich vooral door buikloop, braken,koorts of buikpijn

 Wat kunnen we doen ? 

De behandeling is vooral een strijd tegen uitdroging, dit kan heel snel optreden, al na enkele uren bij baby’s (droge lippen, blauwe kringen onder de ogen, bleekjes, futloos)
  • Om uitdroging te voorkomen moet het kind veel drinken, er bestaan orale rehydraterende oplossingen in de apotheek.
  • Bij borstvoeding is er geen probleem maar de moeder laat het best fruitsappen en groenten vallen gedurende enkele dagen.
  • De meerderheid van de baby's met buikgriep kunnen in alle veiligheid hun gewone melk blijven drinken .Uitzonderlijk moet men  overschakelen op een andere pap, dit moet met de kinderarts besproken worden.Wanneer het kind al vast eten krijgt past men best de voeding aan: rijst, gekookte wortelen, pasta,  zijn efficiënt tegen buikloop.
  • De probiotica kunnen de bacteriële darmflora, die deels vernietigd werd door de buikloop, terug op peil brengen. Vraag raad aan uw apotheker.
  • Een afspraak bij de arts is een must voor kinderen beneden de twee jaar en voor alle anderen bij wie de koorts en de buikloop blijven aanhouden na 24 uur behandeling of wanneer er zich bloed in de stoelgang bevindt.

Hoe voorkomt men buikgriep ? 

Een goede hygiëne blijft de efficiëntste manier om de gastro-enteritis te bekampen.
Hoe ? Door regelmatig de handen te wassen : voor het eten, na een bezoek aan de badkamer, bij het thuiskomen na het werk, etc…
Het is aangeraden om alle kinderen in te enten tegen het rotavirus, dit zou de frequentie van buikgriep verminderen en de gevolgen van een hevige buikloop op een risicoleeftijd beperken.